Ako Písať Správy

Obsah:

Ako Písať Správy
Ako Písať Správy

Video: Ako Písať Správy

Video: Ako Písať Správy
Video: Ako písať tlačové správy? (Rastislav Tercius Čižmár) 2024, Smieť
Anonim

Väčšina ľudí na planéte začína svoj deň čítaním správ. Nezáleží na tom, či si vezmú noviny alebo navštívia spravodajské weby - vašou novinárskou prácou je poskytovať ľuďom zaujímavé a overené informácie prístupným a pútavým spôsobom.

Ako písať správy
Ako písať správy

Je to nevyhnutné

Slovník synoným, práca so zdrojmi informácií, internet, telefón

Inštrukcie

Krok 1

Uveďte podstatu udalosti, ktorú sa chystáte opísať. Najskôr si odpovedzte na otázku - čo sa stalo? Pomenujte skutočnosť, ktorá je hlavnou udalosťou. Napríklad správa centrálneho regiónu oznámila zrušenie cestovného v MHD. Ľudia už majú záujem - nemusia teraz platiť za cestovné? Prvá veta by mala upútať pozornosť čitateľa a pre túto úlohu funguje aj nadpis. Teraz uveďte ostatné fakty v poradí - napíšte, kde k tejto udalosti došlo, kto boli hlavní hrdinovia, uveďte niekoľko živých detailov, ktoré charakterizujú dej.

Krok 2

Formát správ zvyčajne obsahuje analytický prvok - pomenujte dôvody tejto udalosti, analyzujte, ako to ovplyvní obyvateľov mesta, krajiny, sveta atď. Dodržujte logiku prezentácie, kompozičnú štruktúru, váš článok by mal obsahovať zápletku, vývoj, vyvrcholenie, rozuzlenie.

Odporúča: